Четвер, 25.04.2024, 13:08
Вітаю Вас, Гість
Головна » 2017 » Травень » 25 » ДЕНЬ СКОРБОТИ І ПАМ`ЯТІ
09:14
ДЕНЬ СКОРБОТИ І ПАМ`ЯТІ

18 травня відзначається День скорботи і пам’яті жертв депортації кримських татар з території Криму. У цей день в 1944 році в Середню Азію з півострова відбув перший ешелон кримських татар. Всього було депортовано понад 180 тисяч чоловік.

З цієї нагоди в КЗ КОР «Боярська спеціальна загальноосвітня школа-інтернат І-ІІ ступенів» було проведено уроки пам'яті, присвячені вшануванню пам'яті кримсько-татарського народу. Діти переглянули фільм режисера Ахтема Сеітаблаєва «Хайтарма». Сюжет фільму розгортається навколо трагічної дати в історії кримсько-татарського народу. Це день сталінської депортації кримських татар за межі їх історичної батьківщини. За межі Криму було вивезено в товарних вагонах близько 200 тисяч цивільних осіб. Протягом 1944-45 років, виснажені трьома роками окупації і звинувачені у співпраці з нацистами, померли від тяжкого життя на чужині більше третини депортованих. Тільки в 1989 році Верховна рада СРСР визнала цю депортацію незаконною і злочинною, після чого татари почали повертатися в Крим.

Назва фільму «Хайтарма» в перекладі з кримськотатарської означає - «повернення». Таку ж назву має народний кримсько-татарський танець - танець єднання людини, Бога і землі. І доки будуть живі хоч один татарин чи татарка, які його станцюють – буде жити народ.

Мета заходів - розкрити важливу роль загальнолюдських цінностей – моралі, совісті, співчуття, віри, добра, готовності боротися за свої права – у творенні колективної історичної пам’яті.

Переглядів: 350 | Додав: Elena | Рейтинг: 0.0/0